9 Gedanken zu „Au lait

  1. Happy Midsummer* „Today is the summer solstice in the Northern Hemisphere, and the winter solstice in the Southern. For those of us in the north, today will be the longest day of the year and tonight will be the shortest night. Although you would think that the Earth would be closest to the Sun during the summer, actually we’re about 3 million miles farther away than we are in winter. But our planet is tilted on its axis, and at this time of year, the Northern Hemisphere is tilted toward the Sun, receiving more direct radiation for longer periods of time each day. It is that slight tilt, only 23.5 degrees, that makes the difference between winter and summer.

    We consider the summer solstice to be the first official day of summer, but in the ancient world, it was celebrated as Midsummer, and it was thought to be a time when plants had particularly magical properties. Fairies, ghosts, and spirits were thought to be especially active too, and Shakespeare’s play A Midsummer Night’s Dream reflects a lot of those traditional beliefs. In modern times, Midsummer’s Eve is celebrated sometime between June 21 and June 24; it’s still a major holiday in Scandinavia, Latvia, and other locations in Northern Europe, second only to Christmas. It dates back to pre-Christian times, and people take a three-day weekend to dance around maypoles, clean and fill their houses with fresh flowers, and burn straw witches in bonfires to remember the witch burnings of the 16th and 17th centuries.

    One of the biggest destinations for the summer solstice is Stonehenge, on England’s Salisbury Plain; it’s the only day of the year the park service offers free parking, free admission, and the opportunity to stay at the monument overnight.“

    http://writersalmanac.publicradio.org/?refid=3

    :))

    • @Libellenauge Die hätte ich doch glatt fast vergessen, die Sonnenwende! Ah. Muss noch was Magisches tun, später, in der Dämmerung. Vielleicht ein Mini-Stonehenge bauen.

  2. Kleine Freuden am Morgen Zudem passen sie auch hervorragend zu einer tartine beurrée, draussen, morgens, am Holztisch, über die Wiesen der Blick schweifend,
    Tartine beurrée à la confiture, mmmh, sagen wir, der Schärpe wegen, confiture de fraises, selbstgemacht natürlich, oder confiture de myrtilles, bloß nicht kleckern, obwohl, ein dunkellila Fleck auf einen Gallimardumschlag immer gut aussieht. Samt den abgenutzten Buchecken.

    Bei Bücher von La Pléiade (auch Gallimard) empfehle ich Ingwer Marmelade, übrigens.*

    Und schöne breite bols, dampfend, zum gemütlich tunken/ditschen.
    Und genug Bewegungsfreiheit, um den tropfenden Kaffee mit dem Mund gebührend nach entgegen zu kommen, daß es sich nicht auf die Seiten unvergesslich macht (Bibelpapier von La Pléiade, mon Dieu!).
    Ach, und nicht vergessen: das elegant sanfte rotieren des Handgelenks nach oben, damit der café au lait in die tartine langsam sickert — cafénasse Stelle oben nun –, anstatt das Buch zu ruinieren, eben.

    Und jetzt schnell mein Café kochen und ab auf die Terrasse…

    * Ich hatte wohl vor lauter Hunger das Wort „Ingwer“ vergessen.

    • @Albannikolaiherbst Eines meiner Lieblingsbücher. Ich will schon lang etwas dazu schreiben, aber das braucht einen perfekten Mix aus Inspiration und Konzentration, den krieg‘ ich nur an Zaubertagen hin.

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